sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Suukkoja, Rommisuukkoja!

Leivoin äippäloman kunniaksi jotain uuttaa; suukkoja. Minun piti leipoa näitä jo aikaa sitten, mutta en saanu aikaseksi, mutta nyt minulla ei ole enää aikatauluja niin voin touhuta mitä milloinkin mieleen tulee. Tämän reseptin tosiaan löysin blogista Ellan resepti. Suklaapikkuleivätkin olivat niin hyviä, että pelkästään niiden takia kannattaa ohjetta kokeilla. Alkuperäisessä ohjeessa marenkiin laitettiin piparminttu-uutetta, mutta sitä ei minulla kaapissa ollut, mutta viinakaappi on pysyny melko täytenä viimiset kahdeksan kuukautta. Laitoin kolme teelusikallista rommia marenkiin, mutta varmasti 2,5 tl rommia riittää. Taavi sano etten saa syödä montaa, tuli aika rommisia kieltämättä, mutta erittäin hyviä. Vein kotiakotia äitille synttärilahjaksi puolet suukoista, oli varsinkin miesväen mieleen.

Suukot

Keksit:
110 g voita
100 g sokeria
1 muna (tarvitset vain puolet)
1 tl vaniljauutetta
150 g vehnäjauhoja
30 g kaakaojauhetta
(tomusokeria kaulimiseen)

Marenki:
4 valkuaista
275 g sokeria
1 rkl vettä
2,5 tl rommia

Koristelu:
125 g tummaa suklaata
1 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa

Vatkaa voita ja sokeria, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa ja vaaleaa. Riko muna erilliseen kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki, siirrä puolet (~ 30 g) voi-sokeriseoksen joukkoon (loppua ei tarvita). Lisää vaniljauute. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muiden aineiden joukkoon. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.
Levitä tomusokeria pöydälle, jottei taikina tartu siihen kiinni. Kauli taikinasta ohut, n. 5 mm paksu levy. Leikkaa taikinasta ympyröitä muotin (halkaisija n. 5 cm) avulla ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 180 asteessa n. 9 minuuttia. Anna jäähtyä. Kekseistä voi tehdä myös pienempiä, jolloin saat kivoja suupala suukkoja.
Laita isoon lämmönkestävään kulhoon valkuaiset, sokeri ja vesi. Laita sopivan kokoiseen kattilaan hieman vettä ja kuumenna poreilevaksi, ei kiehuvaksi. Tätä odotellessa vatkaa seosta sähkövatkaimella n. minuutin ajan. Nosta kulho poreilevan veden päälle, pidä lämpö mahdollisimman matalalla. Vatkaa seosta 10 minuuttia, kunnes se on kuohkeaa ja jopa hieman sitkeää. Nosta pois lämmöstä. Lisää rommi tai jotain muuta nestettä. Siirrä marenki pursotuspussiin ja pursota se keksien päälle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat suklaakuorrutteen.
Sulata suklaa, lisää rypsiöljy ja ripaus suolaa. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Lusikoi kuorrute keksien päälle. Anna jähmettyä ennen tarjoilua.

Pikkupusuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti