lauantai 7. marraskuuta 2015

Alkaa kylmeneen mutta lunta ei vielä näy, sitten tulee lunta ja sitten se taas sulaa..

Marraskuu eikä lunta ole maassa. Se pienikin määrä suli viikonloppuna pois ja tuli taas useamman asteen lämpimät.. Nyt on pari päivää ollu pakastumaan päin, mutta lunta ei näy. Sain kuiten lämmitettyä taas leivinuunia ja koko päivä ja ilta meni taas leipoessa. Tein Hanna-tädin keksejä, tiikerikakun ja kanapiirakan. Ja mökissä on taas lämmin, ei tarvi peiton alla värjötellä. Näillä ohjeilla tehin leivonnaiset.

Hanna-tädin keksit

3 dl sokeria
200 g leivontamargariinia
0,75 dl kermaa
0,75 maitoa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2  dl perunajauhoja

1. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää nesteet joukkoon.
2. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja sekoita hyvin.
3. Pyöritä tangoksi (jaa vaikka kahteen osaan) ja paloittele samankokoisiksi palloiksi ja litistä hieman pellille laitettaessa. (Voit painaa myös haarukalla niin saat kivan kuvion.)
4. Paista 200 astetta ja n. 10 min.
5. Koristele jäähtyneet keksit sihtaamalla tomusokeria ja sulaa suklaata.

Hanna-tädin keksit
Nämä on niin hyviä lämpiminäkin... Keksit on valmiit kun ovat kohonneet ja pohja on hieman tummunut. Peltiä voi käännäyttää paiston puolessa välissä jos paistuu jostain syystä epätasaisesti. 

Tiikerikakku

 200g leivontamargariinia
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 dl turkkilaistajogurttia
2 rkl kaakaojauhetta

1. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää munat yksitellen ja vatkaa kunnolla.
2. Sekoita kuivataineet (paitsi kaakao) taikinaan ja lisää partaäijä.
3. Laita 1/3 taikinasta toiseen kulhoon ja lisää kaakaojauhe.
3. Kerrosta taikinat vuokaa useammassa kerroksessa tai ensin vaalea taikina pohjalle ja tumma massa päälle. Tasoita pintaa lusikalla siten että kerrokset voivat mennä sekaisin.
4. Paista 175 astetta noin tunti.
5. Anna kakun ässittyä hetki vuoassaan ennen kuin kumoat sen. Reunoja voit irrotella vaikka hammastikulla sievästi, jos taikinaa on tarttunut vuokaa, heti uunista ottamisen jälkeen.

Hox!

*Voitele vuoka kunnolla ja laita korppujauhoja tasaisesti.
*Älä avaa uunia ennen kun kakku on noussut korkeimmalle kohdalleen ja se on ollut uunissa yli puolet ajasta.
* Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä, jos taikinaa jää tikkuun annan kakun olla vielä uunissa.
* Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla n. 10 min ennen munakellon soimista, jottei kakku kuiva.
* Anna kakun jäähtyä rauhassa ja laita osa kakusta pakkaseen, säilyy hyvin ja sulaa nopeasti jos vieraat koputtaa jo oveen.

Monessa ohjeessa on että nestettä laitetaan vain tumman taikinan sekaan, jotta kerrokset menisivät paremmin sekaisin. Minusta silloin kakusta ei tule niin mehevää ja kyllä ne taikinat siinä sekoittuu kun tasoittaessa lusikalla hieman painelee taikinaa joistain kohdin.

Raitoja voi tehdä lisää myös näin.
Kuviota tulee myös kahdella kerroksella.

Suolanenpiirakka

Pohja:

100 g leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
 1/2 dl kylmää vettä

1. Nypi margariini, jauhot ja suola muruseokseksi, lisää vesi.
2. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun tehet täytteen.

Täyte:
2 dl maitoa
4 munaa
2 kourallista juustoraastetta
mausteita

1. Paista pohjaa uunissa 5-10 min. ennen täyttämistä 180 astetta.
2. Laita pohjan päälle kuivat täytteet; kana, leikkele, kasvikset, juurekset, mitä vain.
3. Kaada täyte piirakan päälle ja laita uuniin vielä n. 45 min.

Ommnommm...
 Kyllä minä vaan pidän että leivinuunissa tulee paremmat leivonnaiset ja kaikki. Maalämpökonekin lopettaa naksuttamisen välittömästi muutamaksi päivää. Tokihan lämmittäminen on oma hommansa, aina ei tiedä mihin esteeseen uuni tarkalleen kuumenee ja leipominen edellyttää aikatauluttamista; leivotaan siinä järjestyksessä missä lämpötilassa tuotteet paistuu ja mitä voi paistaa yhtaikaa. Uunin takaosassa on myös kuumempaa kuin etuosassa, tässä on hyvät ja huonot puolensa. Pellillä tuotteet paistuu hieman epätasaisesti ja peltiä on tarvittaessa käännettävä. Uunissa voi paistaa myös kahta tuotetta, taaksa jotain mikä tarvii kuumemman uunin ja edessä voi paistaa jotain muuta. Silloin kun lämmitän leivinuunia en tehe hellalla muuta kun keitän veden. Lihat voi ruskistaa uunissa, kuha on pannu mikä kestää uunia esim. valurauta, voin pystyy sulattaan kipossa ja raaka-aineet saapi aika nopeaan huoneen lämpösiksi kun kämppä lämpenee koko ajan ja voit asettaa esim. voin uunin pankolle jos se on unohtunu jääkaappiin.

Makkari on saanu vähän uutta ilmettä.
Vähän taas muutin makkarin ilmettä, mutta pitäs saah vähän vaihettua järjestystäkin ja ne yöpöydät olis kyllä kova sana. Taavi taas tänä aamuna mietti että pitäskö mejän ostaa se uus sänky, pelkää vissiin löytävänsä ittensä lattialta joku yö kun tämä minun maha alkaa kasvaa.

Torstaina käytiin yhessä neuvolassa, Taavi pääs ekaa kertaa mihinkään matkaan. Paino nousee ihan oikeaan tahtiin, maha kasvaa ihan käyrillä, virtsanäyte oli normaali ja veret mallillaan. Kaverin sydänääniä hajettiin melko pitkään, mutta viimein neki löydettiin, ei meinannu pysyä millään paikallaan. Taaviki kuuli ekaa kertaa sydänäänet ja naureskeli vieressä että mikä änkyrä sieltä tuleekaan. Syke oli korkeimmillaan siinä 160. 

Ekat supistukset tunsin yks yö kun heräsin ja aivan ku valtava kivi olis ollu mahan oikealla puolella. Aluksi vähän säikähin unisena että onko nyt jotain vialla, mutta mietin sitten että kohtu varmaan vaan kovettuu ja aamulla se oli jo ihan normaali ja pehmeä. Kohtu tuntu niin selkeästi ja iho oli pingottunu, aika jännä tunne se oli. Terkkari sano että muistaa varoa jos töissä tulle jotain tällaisia tuntemuksia niin ottaa ihan rauhallisesti ja saapi soittaa hoitajalle. Jäädä sitten ajoissa saikulle jos siltä alkaa tuntuun. Ainakaan vielä ei ole mitään hätää ja jaksan kyllä tehä vielä kaikkea, yritän vaan muistaa lopettaa ajoissa. Kaikki tuntemukset on aivan uusia, niin en tiiä tunnistanko sitten kaikki varomerkit ajoissa.

Torstaisen neuvola käynnin jälkeen on tullu entistä enemmän kipuja häpyluussa, tai rustossamikä se nyt onkaan. Kävely on tänään lauantaina ollu työn ja tuskan takana. Istuessakin jomottaa luuta, kävely on erittäin hidasta, kivuliasta ja iltaa myöten melko ankkamaista. Jos painaa häpyluun seudulle, se ei satu, mutta pienikin asennon vaihto on välillä tuskaa. Odotan vaan että millasia kipuja tulee kun päästään lähemmäs laskettua aikaa, nyt ollaan kuitenki vasta vähän yli puolen välin. Selkää ei ole onneksi särkeny vähään aikaan ja pystyny muuten tekeen melko lailla mitä vaan. Yritän saaha lepuutettua paikkoja työpäivän jälkeen nostamalla jalat ylös ja olemalla ihan paikallaan.

Jos joku on keksiny niksejä vaivoihin, saapi vinkata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti